Bokor földrajzi környezete és adottságai

Bokor község Nógrád megye közepén, az Észak Cserhát legszebb részén fekszik. Minden oldalról hegyek ölelik körül az apró települést. A környék rengeteg változatosságot, színt mutat annak, aki észre tudja venni a természet rejtett kincseit.

Minden fordulatnál más táj, más domb és hegyforma mutatkozik meg az idelátogató vendégek számára. Az apró patakok kanyarogva futnak le a hegyekből, s mintegy hálószerűen kötik össze a tájat.

Ez a tájegység csapadékos vidék, köszönhetően a hegyeknek, amelyek magukhoz vonzzák az esőfelhőket. A hőmérséklet is alacsonyabb egy-két Celsius –fokkal, mint az ország délebbre fekvő tájain: az évi középhőmérséklet 8-9 Celsius, az egész éves csapadék jóval meghaladja a 600 milliméter. Az uralkodó szélirány északnyugati, a napfényes órák száma 1850-1900 óra/év.

Az 1989-ben kialakított 7161 hektáros Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzet jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a környék gazdag állat és növény világát, az innen eredő vízfolyások tisztaságát, az élettelen geológiai képződményeket megőrizzék az utókornak.

A vidék legmagasabb pontja a Purga-hegy. A természeti értékek védelmét segíti, hogy ezen a vidéken nincsenek nagyobb ipari üzemek, bányák, a jelentős tájképi változást okozó kőfejtők száma sem jelentős már.

A jellemző növénytakaró a cseres és a tölgyes erdő volt egykoron. Tisztaállományú erdő a tölgyeseken kívül manapság már nem igen található. A vegyes erdőkben a gyertyán és a juhar jellemző. A napos, melegebb oldalon még a virágos kőris is megtalálható. A tűlevelűek közül egyedül a boróka őshonos. A luc-, erdei-, fekete-, és a szálaként előforduló vörösfenyő ültetett ezen a vidéken.